19min.bg

Верстапен спечели състезанието в Баку, пилотите на Ферари не завършиха


Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели състезанието от Формула 1 в Баку. Шампионът завърши на върха пред съотборника си Серхио Перес, а третото място зае Джордж Ръсел.


Надпреварата се оказа разочароваща за Ферари, като двамата пилоти на отбора не завършиха. Стартиралият от първото място Шарл Льоклер приключи състезанието в 20-ата обиколка заради повреда в двигателя. Съотборникът му Карлос Сайнц отпадна в деветата обиколка заради проблем в хидравликата.


С победата си Верстапен поведе в класирането със 150 точки, а Серхио Перес е втори със 129. Трети е Льоклер със 116.


"Никога няма да се възстановя от загубата и от начина, по който тя дойде миналата година. Изкарахме малко късмет с отпадането на Ферари, но болидът ми така или иначе беше много бърз. Като цяло съм щастлив от състоянието му. Вътре просто трябваше да следя баланса на гумите. На това трасе трябва да се грижиш за гумите", каза Верстапен, който е шестият различен победител на пистата в Баку.


Перес започна силно и излезе пред Льоклер. Пилотът на Ферари блокира гумите си в първия завой и беше атакуван от Верстапен в края на следващата права, но успя да задържи позицията си. Перес бързо се откъсна пред тях. В 15-ата обиколка нидерландецът настигна Перес и го изпревари, докато Льоклер изоставаше с около 15 секунди. Скоро след това пилотът на Ферари се оказа принуден да спре.


Във втората половина на състезанието Верстапен трупаше преднина пред Перес.