19min.bg

Влади Илиев на косъм от медал в преследването на СП: остана 6-и

Българският биатлонист Владимир Илиев имаше изключителен шанс да се пребори за медал във вчерашното преследване на 12,5 км на Световното първенство по биатлон в Контиолахти (Финландия). Илиев, който стартира от 8-а позиция, се движеше на 3-о място след третата стрелба във временното класиране. На последната 4-а стрелба обаче Владимир Илиев пропусна да събори последната мишена и това на практика го лиши от отличие. Илиев излезе 5-и от огневия рубеж и до края на състезанието бе изпреварен само от легендарния норвежец Оле Ейнар Бьорндален. Така Владимир Илиев финишира на 6-о място в крайното класиране в преследването на 12,5 км в Контиолахти на 45,9 секунди от шампиона Ерик Лезер от Германия, който потегли 5-и по трасето и не допусна нито една грешка в стрелбата и премина дистанцията за 30:47.9 минути. Втори остана Антон Шипулин от Русия, който стартира от 18-а позиция, допусна 1 грешка в стрелбата и остана на 17,0 секунди от първото място. Трети е опитният норвежец Тарай Бьо.

Веднага след Владимир Илиев финишира и лидерът за Световната купа Мартен Фуркад от Франция, който допусна 3 грешки в стрелбата и завърши на 1:02.0 минути от Лезер. 

Другите българи Красимир Анев и Иван Златев финишираха съответно на 49-о и 59-о място. 

С шестото си място Владимир Илиев продължи успешното си представяне в Контиолахти след като в събота българинът завърши на 8-о място в спринта на 10 километра.