19min.bg

1,5 млн. за наемане на безработни

Нови възможности за работа се откриват за хората до 29 години. 820 свободни места на месечна заплата от 300 лева са обявили 280 работодатели от цялата страна по схемата Създаване на заетост за младежите чрез осигуряване на възможности за стаж, сочат данни на Агенцията по заетостта.
Според информацията на агенцията най-много работни места са обявени в регионите София, Ловеч и Хасково. От шансове могат да се възползват безработни младежи на възраст до 29 години, които са регистрирани в бюрата по труда и имат завършено средно професионално или висше образование, но нямат стаж по специалността.
Към 18 февруари на работа са назначени 161 стажанти, насочени от Агенцията по заетостта към съответните работодатели. Схемата дава възможност за стаж при работодател за период до 6 месеца, като всеки стажант получава месечно възнаграждение в размер на 300 лева, осигурени от Европейския социален фонд, което прави стойността на проекта 1,476 млн. лв.
Стажантите преминават обучение, ръководено на наставник, определен от работодателя. Обучителят също получава заплата, която възлиза на 120 лева за месец. Сред обявените работни позиции са юристконсулти, счетоводители и работници в производството.