19min.bg

1 енергийна напитка свива наполовина кръвоносните съдове, сочи проучване

Консумирането на само една енергийна напитка може да увеличи риска от сърдечен удар 90 минути след консумацията, сочи ново проучване на изследователи от Тексаския университет в Хюстън. Енергийните напитки водят до свиване на кръвоносните съдове, което ограничава притока на кръв към жизненоважни органи.


Предишни проучвания свързват Red Bull, Monster и течности от същия вид с появата на стомашни, нервни и сърдечни проблеми.


Но екипът твърди, че неговите открития са сред първите, които хвърлят светлина върху възможния механизъм, свързващ високата консумация на енергийни напитки с повишен риск от появата на метаболитен синдром.


За проучването, екипът е разгледал 44 ученици. Участниците са на 20-годишна възраст, не пушат и са класифицирани като "здрави".


Само за 90 минути вътрешният диаметър на кръвоносните съдове на изследваните лица е бил намален наполовина.  Учените смятат, че това се дължи на няколко съставки в напитките, като кофеин и захар, които правят кръвоносните съдове да се свиват повече от нормалното.