19min.bg

1 година Корона 19


Международният ден на жената идва с първата годишнина от началото на пандемията у нас. Точно преди 1 година – в 0 часа на 8 март 2020г. ни съобщиха, че първият доказан случай на Covid-19 в България е факт. Националният оперативен щаб (НОЩ) пък е формиран на 25 февруари, малко преди да бъде регистриран пациент № 1. В същата седмица се говореше за трима заразени и в неделя на 8 март вече ги обявиха. Г-н Мутафчийски обясняваше, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. Две седмици по-късно го обяви за най-страшната болест в историята. Това стана на 13 март.
 Тогава обявиха извънредно положение, а НОЩ издаде своята премиерна  заповед с противоепидемични мерки. Локдаунът  беше удължаван многократно, а през това време минаха няколко етапа на затваряне. Последваха всекидневни брифинги на НОЩ, а шефът на органа ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски се превърна в една от най-разпознаваемите фигури в медийното пространство.
Равносметката до този момент сочи, че щабът изпусна ситуацията около вируса, имунизацията, а много експерти описват действията на здравните власти като „хаотични”. Най-актуалният провал е ваксинационната кампания, която блокира заради липса на препарати в лечебните заведения. А това се дължи на поръчването на  най-големи количества от ваксината на АстраЗенека, представлявана у нас от майката на евродепутата Ева Майдел.
Напомняме, че масовата имунизация у нас спря само пет дни, след като тръгна.  Страната ни стабилно е