19min.bg

1 млн. са мъртвите души по данни на НСИ: БСП

Пандемията естествено е голямо изпитание пред България, но не пандемията е виновна за рушенето на институциите. Не е пандемията виновна за систематичното погазване на всеки авторитет в България. Не е пандемията виновна, че благородната професия на учителите се извършва от хора в зряла възраст. Не е пандемията е виновна, че медицинските сестри в яслата, където ходи дъщеря ми, са също пенсионери - вършат своята работа със същата себеотдаденост, но го правят, защото пенсията не им стига и защото няма други, които да дойдат. Пандемията, с всичките си предизвикателства, осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатите най-малко четири години от това управление". Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков в предаването "Панорама" по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.


Спирайки се на обсъждането в парламента на изборни правила, депутатът от левицата коментира: "Днес се обсъждаха изборни правила, които трябваше да направят две неща - да кажат на здравите избиратели как да гласуват и как ще гласуват карантинираните. На тези два въпроса днес в парламента на първо четене не получихме отговори".


Зарков акцентира, че проблемът с изборните правила не се е появил едва покрай пандемията. "В този мандат това е дванадесетия път, в който се разглежда Изборния кодекс. Проблеми, които стоят пред изборния процес и които пораждат недоверие от години, не бяха решени нито веднъж от тези дванадесет пъти", разкри той. Социалистът посочи един от тези неразрешени въпроси, които БСП поставя вече няколко пъти - избирателните списъци. Той даде пример с последните парламентарни избори през 2017 г., когато НСИ е преброил около 5,8 млн. души в България имащи право на глас, а в избирателните списъци е имало 6,8 млн. имена.