19min.bg

1 млрд. лв. държат 2-ма БГ политици: Пандора пейпърс

„Лица, свързани с партии, които са управлявали и които също са част от т. нар. задкулисие у нас лъснаха в най-мащабното до момента разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти в света”, обяви пред БНР Атанас Чобанов от Bird.bg. 19' го тика кои са, но той не отговори с имена.
 „Двама политици от България са част от разкритията, които нарекохме Пандора пейпърс. Те разкриват финансови тайни на политици, бизнесмени и други по цял свят, извършвали сделки с обща стойност милиарди долари през офшорни сметки”, заяви той.
„Българксите имена ще бъдат оповестени във във втората вълна на публикация, в която ще има бивши политици”, загатна Чобанов. От думите му обаче следва, че ефектът върху България едва ли ще се ограничи само с тях. Въпросните лица притежават сметки за над 1 млрд. лв..
В списъка попада и настоящият финансов министър на Сърбия Синиша Мали, чието име е пряко замесено със страната ни, съобщава bTV. Той един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград,  а сега се оказа и собственик на 24 луксозни апартамента на българското Черноморие в елитния комплекс Св. Никола. Общата им стойнсот е около 5 млн. евро, което многократно надвишава възнаграждението на градоначалника по това време. Малко след като Мали ги взема, той започва да ги продава - първите два от тях, през 2013 и 2014 г., за общо 120 хиляди евро. Въпросът е откъде той има пари за подобна прибобивка или пък тя е била под формата на подарък?
През 2015 г. Мали обвини журналисти в лъжа заради публикувани материали, че той притежава въпросните имоти. Тогава той заяви, че е купил само едно жилище, което дори не е вписано на негово име, и отрече, че стои зад офшорните компании Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., които притежават останалите 23. Вучич също защити своя близък сътрудник от обвиненията за участие в корупция.
Сега обаче, 6 г.  по-късно, разследването Пандора показа документи, които доказват, че Мали е бил клиент на Trident Trust - основател на другите две офшорни компании.
Той е купил апартаментите в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и