19min.bg

1 т кока вкара Боевски в затвора отново

Насред олимпиада, олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски отново е в затвора. Новината бе съобщена първо от Ютюб канала "Спортната джунгла", който разкри, че ветеранът е заловен от властите в Португалия през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност 50 млн. долара.

Боевски е задържан при операция на специалните части под името "Твърда земя".

През 2022 г. олимпийският шампион от Сидни 2000 е получил присъда от 6 години и 6 месеца, която излежава в местен затвор.

Щангистът имаше проблеми със закона и преди 13 години, когато бе задържан на международното летище в Сао Пауло (Бразилия), след като в багажа му бяха открити 9 кг кокаин. Тогава беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор за трафик на наркотици.

Тогава Боевски твърдеше, че е невинен и че не е знаел за дрогата в багажа си. През октомври 2013 г. - близо 2 години след присъдата, щангистът беше освободен поради амнистия и се прибра в България.

    "В шок съм. Мислех, че това повече никога няма да му се случи. Безкрайно съжалявам, че се получило така. Нямам обяснение за това, но оставям една малка вратичка, че може да е било някакво много лошо стечение на обстоятелствата. Нямам факти, за да го защитавам. Но все пак - че не се е признал за виновен, буди съмнение, че може би се е опитал да помогне на свой приятел. Но щом са го осъдили, значи имат доказателства за неговата вина", коментира бившият му треньор Пламен Аспарухов.

Той предполага, че Боевски се е забъркал с дрогата заради силното му желание да забогатее.