19min.bg

10 млн.лв. за медии при ББ3, над 1 млн.само този март и април от еврофондовете

За периода от януари 2017 г. до април 2021 г. изпълнителната власт е раздала близо 10 252 000 лева от европейските програми на телевизии и радиа чрез пряко договаряне. Това показва справка на Клуб Z, която първо бе поискана от екипа на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по закона за достъп до обществена информация.


От администрацията на Министерския съвет обаче такава справка не бе изпратена, а единствено линк към близо 50 отчети, публикувани на Единния информационен портал за изпълнение на комуникационните планове по оперативните програми.   


В тези данни, качени като PDF документи, са само парите, които са дадени официално през оперативните програми за периода 2014-2020 г. – „Транспорт и транспортна инфраструктура“, „Околна среда“, „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентноспособност“, а „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Добро управление“, „Програма за развитие на селските райони“, „Програма за морско дело и рибарство“.


Невъзможно е обаче да се проследи как са похарчени парите, дадени на рекламни и пиар агенции, които, след като получат средствата, решават как да бъдат разпределени към медиите – не само радиа и телевизии, но и печатни издания и сайтове. Но дали по свое усмотрение, или по "поръчка отгоре" - няма как да се провери. Повтаряме - това са само парите по европейски програми. Има и други "пътища", по които държавата плаща на медии - например за ваксинационна кампания, кампании за туризма и т.н.