19min.bg

10 топлофикации на Ковачки са получили 43,842 млн. лв. от Фонд Сигурност на електроенергийната система: Манолова

Десет топлофикационни дружества, които са собственост на Христо Ковачки, са получили 43,842 млн. лв. от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) в последните осем месеца. Това са средства, които може да се използват за намаляване на цената на тока за бизнеса и гражданите, а не да бъдат дадени на топлофикациите.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова на заседание на комисията, на което се изслуша ръководството на Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Изслушването е във връзка с  вдигането на цената на тока. По темата беше изслушан и Александър Йорданов – член на КЕВР.

Манолова заяви, че предоставените документи сочат за наличието на схема за източване на фонда вследствие решенията на КЕВР за вдигане цената на тока.

Манолова посочи, че десетте топлофикации са водили дела срещу определянето на цената на тока и парното от комбинирано производство и са спечелили тези дела срещу КЕВР. Топлофикациите са си намерили схема да си дърпат десетки млн. лв. през ФСЕС и КЕВР спомага тази работа с решенията си, каза тя.

В случаите, в които се стигне до решение в полза на гражданите, КЕВР не си