19min.media

1000 арестувани в Европа при акция Архимед

Над 1000 души са били арестувани в рамките на най-голямата акция срещу организираната престъпност в Европа. При акцията са били спасени 30 деца, станали жертва на трафик на хора, обяви Европол.


При „Операция Архимед” на територията на страната са задържани 187 души, образувани са 127 наказателни производства, предава бТВ.


Операция "Архимед" е била проведена от 15 до 23 септември и е била най-мащабната координирана атака срещу организираната престъпност в Европа, обясни директорът на европейската полицейска служба Роб Уейнрайт. Над 20 хиляди служители на силите на реда са участвали в „Операция Архимед”, в рамките на която са извършени над 300 акции.


В операцията са участвали както 28-те страни от ЕС, така и Норвегия, САЩ, Австралия, Швейцария, Сърбия и Колумбия. В кампанията са помагали още Интерпол, организацията на магистратите "Юроджъст" и програмата на ЕС за подпомагане на граничния контрол Фронтекс.


Координираната от Европол операция е била насочена срещу девет сектора на организираната престъпност, сред които са трафикът на хора, трафикът на хероин и кокаин, кибер престъпността и нелегалната имиграция. Стотици места, включително летища, пристанища, складове и известни свърталища на престъпници, са обискирани, задържани са 1027 души, 30 румънски деца са спасени от мрежите за трафик на хора, иззети са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1.3 тона канабис, близо 1.5 милиона кутии контрабандни цигари. Полицията е арстувала 170 организатори на незаконен трафик на хора, проверени са около 10 000 нелегални имигранти.


Операция "Архимед" е довела до значителен удар върху цялата криминална инфраструктура в Европа, смята Роб Уейнрайт. Тя е повратен момент в усилията на правоприлагащата общност да провежда координирани акции срещу организираната престъпност в Европа, добави той.