19min.bg

106 хил лв. спират тролеите в Пловдив

Електрозахранването на "Градски транспорт" спира заради натрупани задължения в размер на 106 хиляди лева към ЕВН, съобщиха от австрийската фирма. Транспортното дружество не е плащало съответните вноски по сключеното споразумение за разсрочено плащане на стари задължения, не са изплатени и текущите сметки за консумирания ток за април и май, твърдят от ЕВН. Изключването на градския тролейбусен транспорт започна по схема от вчера. За два часа бяха спрени тролейбусите в ненатоварените часове, като с всеки следващ ден се предвижда преустановяване на електротранспорта с по един час отгоре.


От „Градски транспорт“ са категорични, че редовно изплащат задълженията си по схемата за разсрочено погасяване, пише  Plovdiv24.bg. Освен това в най-кратки срокове се очаква транспортното дружество да бъде субсидирано от общината, за да погаси дължимото към ЕВН.


Междувременно стана ясно, че петима от служителите на „Градски транспорт“ ще бъдат дисциплинарно уволнени. Това съобщи управителят на дружеството Ангел Батаклиев. Причината за отстраняването им от работа е организирането на протеста на шофьорите, който се състоя на 17 юни, заради неизплатени заплати. По думите на Батаклиев, е установено, че агитаторите са заплашвали колегите си, че ще им счупят ръцете и краката, ако не се включат в стачката. Освен това петимата са работили и като таксиметрови шофьори, което е в разрез с Кодекса по труда, поради което срещу тях ще бъдат предявени съдебни искове, закани се шефът на транспортната фирма.