19min.bg

113% скок на позитивните К19 тестове

"Новите диагностицирани от SARS-CoV-2 в България през седмицата (1-8 януари) са 30517 при 14302 през предходната седмица. Това е втората седмица на ръст, който бе очакван. Ръст с 113,4%!  Омикронът предизвиква увеличаване на броя на новите случаи със скорост, която при предишните  три големи вълни никога не е имало.  В графиката са включени нови диагностицирани случаи (лява скала) и процента открити случаи спрямо тестваните лица (дясна скала). На седмична база позитивните тестове са се увеличили до 13,0% от 8,5% в предходната седмица.  


В цяла Европа броя на новите случаи растат с малки изключения (Русия и Дания), въпреки че омикрон вълната започна при повечето преди месец.  https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table  Това значи, че ни предстои още дълъг период на ръст.


Надеждата е, че омикрон варианта е с няколко пъти по-ниска вирулентност, съответно броя на тежките случаи и починали ще е няколко пъти по-малък.  Проблемът е, че  не е ясно доколко основната причина за по-ниския брой тежки случаи и починали в САЩ и Западна Европа не е високия процент ваксинирани. В България - социално медицинския експеримент на Европа- нещата изглежда се развиват различно на втората седмица от омикрон,  смъртността  отново бързо се качва", пише доц.Тихомир Безлов, чиято е и графиката.