19min.bg

12 арестувани и десетки ранени след протест в Скопие

         Десетки са ранени и най-малко 12 души са задържани, след като хиляди македонци излязоха да протестират по улиците в Скопие. Протестът се организира след скандалното решение на президента Георге Иванов да помилва разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати, предаде Фокус.


Повечето от прекъснатите дела са били към делото за предполагаемото подслушване на 20 хил. граждани. Сред 56 от помолваните са били бившият министър-председател на страната Никола Груевски, директорът на контраразузнаването на Саша Миялков и вътрешният министър Гордана Янкуловска, лидерът на СДСВ Зоран Заев и председателят на албанската партия ДПА Мендух Тачи.


Участниците в протестите, които започнаха в 18.00 часа вчера, разбиха офиса на президента на страната Георге Иванов, счупиха стъклата на министерството на правосъдието и влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да укроти безредиците. Демонстрантите успяха да навлязат в канцеларията, разбиха я, изнесоха мебелите отвътре на улицата и ги подпалиха.


Протестиращите са се сблъскали с полицията, включително и със специалните ѝ подразделения и голяма част от тях са били задържани. Сред задържани е и журналист от Плусинфо.