19min.bg

127% скок в цената на водата до 5 г.: Мая

ВиК асоциациите поискаха от КЕВР увеличаване на цената на водата, което стига до 127 % след 5 години в Сливен. В Шумен цената от 3,40 лв. сега, ще стане 4,60 лв. догодина, а в края на петгодишния период - 6,50 лв., което е увеличение с близо 90 % за пет години. В същото време водата е негодна за пиене.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента, при внасяне на промени в Закона за ВиК.

"С промените в Закона за ВиК предлагаме да бъде отложено с една година приемането на бизнес плановете, респективно повишаването на цената на водата за българските граждани. Предлагаме и срокът за бизнес плановете да бъде намален от пет години на три години", допълни Манолова.

"Предлагаме и по-справедлив механизъм за определяне на цената на водата за 2022 г. - за база да се използва цената от 2021 г., но да се отчете изпълнението на различните показатели, които е трябвало да направят ВиК дружествата. До момента анализът ни показва, че от общо 788 показатели за качество за всички ВиК дружества, не са изпълнени 332", подчерта тя.