19min.bg

147 милиона дали софиянци за такса „смет“

Кметството е събрало от столичани за такса смет 147 млн. лв. От тях 81 млн. лв. отишли за почистване на града. Разликата от 66 млн. лв. за останалите дейности е твърде малка сума, заяви пред БНТ общинският съветник от БСП Петър Курумбашев. Той изрази учудването на БСП-съветниците от факта, че според разчетите на ГЕРБ за тази година не се предвидени никакви средства за завода за преработка на боклука.


„Когато твърдиш, че ще строиш завод, хубаво е да предвидиш и средства“, каза Корумбашев и допълни, че в момента били отпуснати единствено 8 млн. лв. за проектиране и около 2 млн. лв. за някои чисто технически моменти. Николай Стойнев от ГЕРБ, който е член на общинската екокомисия опонира с аргумента, че се подготвял проект, за да се кандидатства по европейски програми. Ако София не получела максимален процент от сумата за завода обаче, това щяло да се отрази на таксата за смет, презастрахова се съветникът от мнозинството.


По повод обвинението на опозицията, че администрацията няма капацитет  да управлява ефективно парите на столицата Стойнев каза още, че една огромна сума – над 35% от такса „смет“ отивала за всички дейности, свързани с отпадъците. Столичната община има над 500 000 бали с боклук, натрупани от предишни години. Те трябва да бъдат извозени до края на годината, което пък ще струва на кметството около 26,5 млн. лв. Днес общинските съветници ще гласуват и новата такса за смет. Очаква се тя да е 1,6%, т. е. да се увеличи с 20%.