19min.bg

15% по-малко ток, 34% срив в износа му при 66% скок на вноса на електричество: ЕСО

Отчайващи данни за производството, износа и вноса на ток, които 19 минути предвиди неотдавна вече са налице от Електроенергийния системен оператор на държавата. България, която печелеше само допреди десетина години при предишните лоши управления стотици милиони евро от износ на ток, е в жалко положение. Произвели сме 14,97% по-малко ток, сривът в износа му е 34,23 на сто, а вносът бомбено нараства с 66, 15% на годишна база.


Само напомняме, че в полза на вноса петилетка работи енергийният министър Теменужка Петкова, която усложливо и либерализира цените. Така бизнесът – най-големият потребител в България плаща най-високата цена за целия ЕС в най-бедната му държава. От което, както виждаме, печелят чужди страни. И ситуацията ще се влошава.


В резултат на неразумно хвърчащите цени на електричеството, неговото потребление в този иначи пиков период за годината спада с 6,06% на годишна база.


Логичен е и спадът на производството на ток на така наречените базови централи – той е 13,83% на годишна база. В момента позитивна тенденция има при ВЕИ – ръст с 18,06%, което допълнително оскъпява енергийния микс за сметка на потребителите. Като част от тях забележителен е ръстът на енергията от биомаса – плюс 38,56%, а ако знаем кой я произвежда, вероятно ще си обясним и много неща в правителствената политика в сектора. Иначе тя играе ролята на мащеха за потребителите.


На обратния полюс са даващите най-евтин ток ВЕЦ, където сривът е тотален – минус 48,62% на годишна база. С пускането на Пернишки поток от Белмекен, а именно този язовир захранва най-големите ни и държавни централи на вода, ще се стигне на практика до колапс. Което отново ще бутне нагоре крайните цени за потребителите и на тока, и на водата!