19min.bg

15 съдии искат оставки на шефовете на СГС

15 съдии от Софийски градски съд поискаха оставката на административното ръководство на институцията. Магистратите настояват за оттеглянето на шефа на съдилището Владимира Янова и нейните заместници Богдана Желявска и Петя Крънчева, предава дартснюз.


Причината за исканата оставка е скандалът, който се разрази около съмненията за погазване на принципа за безпристрастно разпределение на делата в Софийски градски съд. Декларацията с исканията е входирана във Висшият съдебен съвет, а копие от нея изпратено и до актуалното ръководство на СГС.


„Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийския градски съд, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него", заявяват магистратите в своето писмо. Те отправят упрек към дейността на ВСС, като посочват, че проблемът е именно предизвикан от бездействието на ВСС.


„Считаме, че този проблем е следствие на бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда”, посочват 15-те съдии. Те настояха ВСС да извърши проверка на дейността на ръководството на СГС.


„Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдииски задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива", категорични са магистратите.