19min.bg

150-200 км ще бъдат велоалеите в София до края на 2019 г.

Столичната община предвижда в края на 2019 г. в София да има между 150 и 200 км велоалеи, заяви в СОС зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев след семинара Планиране и изграждане на велосипедна инфраструктура на територията на Столичната община с цел обмяна на добри практики между София и Посолството на Холандия.


Идеята е да се свържат всички велоалеи в една мрежа и колелото да стане предпочитан начин на придвижване, каза още той и посочи, че сега обмислят варианти как да свържат централните части и крайните отсечки на града в обща велосипедна инфраструктура.


По думите на Крусев важен акцент е насърчаването на културата на придвижване с колело, което и холандски експерти са откроили като основно предизвикателство, през което те са преминали. Той съобщи, че на семинара са били представени изключително интересни решения за кръгови кръстовища, в които се съчетава преминаване на автомобили и велосипедисти.


Зам.-кметът каза, че у нас също може да се мисли за изграждане на кръгови велоалеи, през които да преминават велосипеди, автомобили и дори трамваи.