19min.bg

17 млн. лв. отишли за почистване миналата зима

Миналата година зимното почистване на София е струвало 17 милиона лева. С общо около 3 милиона лева са санкционирани некоректните фирми ангажирани с почистването на града от снега. Това заяви кметът на София Йорданка Фанкъдова. „Бюджетът за зимното почистване през миналата година беше увеличен, поради тежките метеорологични условия“, припомни Фандъкова. Тя подчерта, че въпреки невероятно тежката последна зима и обилния снеговалеж, София не останала блокирана, което е рядкост за Европа. 

„Предстои да се провери цялата налична техника за зимното почистване на столицата за предстоящия сезон“, каза още първата дама на столицата. „Безкомпромисни ще бъдем към фирмите-нарушители. Договорите с тях са така направени, че са предвидени санкции, за да може общината да плаща само за реално свършена работа, посочи кметът на София. 

По думите й общият бюджет за почистване на града е над 80 милиона лева, като за зимното почистване ще се отпуснат средства според нуждите. Действаме според ситуацията, дано да няма сняг тази година, за да си запазим бюджета за нормалното почистване на града през останалата част от годината“, отбеляза Фандъкова.

„Дай, Боже, тази зима да няма сняг, за да си запазим бюджета за нормалното почистване“, помоли се тя. Тя добави, че за зимно почистване тази година ще бъдат отделени средства според ситуацията.