19min.bg

175 неизползваеми коли се дават за скрап всеки ден

175 стари и вече неизползваеми коли се рециклират дневно у нас.



През миналата година в България са рециклирани 64 035 автомобила. За тази година все още няма данни, посочва Силвана Тодорова, мениджър в компанията за рециклиране на стари коли „Евро Стийл Трейд", предава „Труд".



Средно около 93% от материалите, вложени в производството на нов автомобил, могат да се рециклират.



Това на теория свежда до минимум количеството на депонираните отпадъци, които биха могли да окажат отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.



Рециклирането на старите коли намалява значително енергийните разходи за добив и производство на нови суровини и не замърсява околната среда.



В един стандартен автомобил се съдържат над 65% стомана и желязо. Стоманата се използва за направата на купето, вратите, капака, багажника и калниците. Тези части включват минимум 25% вече рециклирано съдържание, защото желязо от скрап е задължителна съставка при производството на нова стомана.



От предаването на старата кола за скрап може и да се спечели. Цената, която фирмите за разкомплектоване плащат на собствениците, зависи от модела, марката, наличието на всички компоненти и части, тежестта. Тарифата започва от 250 лв. и може да стигне 2000 лв.