19min.bg

2-3 пъти седмично ми искат оставката: Тагарев

“Няма никаква причина да ми искат оставката”, заяви военният министър Тодор Тагарев преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Той беше изслушан извънредно заради дрона с боеприпас, най-вероятно произведен у нас в Арсенал, който се озова и набързо бе взривен в Тюленово. Заради инцидента и закъснялата реакция на институциите Възраждане, БСП и ИТН призоваха Тагарев да се оттегли от поста си.


 "Не ги броя, но средно по 2-3 пъти седмично на мен ми искат оставка", коментира министърът. Тагарев обаче призна, че на този етап все още не е ясно от къде е дошъл дронът, но явно е “доплувал” по море.


Напомняме, че в неделя около 22 ч. собственикът на хотел край Тюленово Радослав Русев забелязва летателния апарат, който е акостирал в скалите. Подаден е сигнал на 112. Военните сапьори обаче пристигат 10 часа по-късно и взривяват дрона по потници и с цигари в ръцете, но по чудо без щети. През цялото време местните, туристите и медиите наблюдават какво се случва на скалите от брега. "Дронът е бил опасен - убива на 60 метра жива цел. Опасно беше унищожаването му, стана ясно, че е имало и втори взрив”, коментира по-късно бившият шеф на МВР Валентин Радев.


“МО е спазило всички протоколи. По един случай не може да съдим за тенденция. В извънработно време поддържаме готовност за реакция в рамките на 4 часа. Когато това стане през нощта, няма как някой да тръгне веднага, а на развиделяване. В 11 ч този боеприпас бе унищожен и няма основания за притеснения”, коментира Тагарев.