19min.bg

2,5 млн. лв. за вакси-кампания прехвърлени за ремонти

Липсата на медийна кампания провали първите 5 месеца от имунизацията на населението у нас срещу Covid-19.  Оказва се, че 2,5 млн. лв., които са били предвидени целево за кампания на ваксинацията, са били преместени от заместничката на предишния министър Костадин Ангелов Жени Начева, разкри пред Сашо Диков новият заместник-министър д-р Димитър Петров.
Средствата директно са прехвърлени за капиталови разходи, т.е. за ремонти.
Припомняме, че България за 5 месеца успя да инжектира едва 1 млн. дози и зае твърдо последното място в ЕС. Само за месец обаче служебното правителство вдигна ваксинацията с цели 50%, а вече е над 70% повече, но това не е достатъчно и имаме 25 ваксини на сто души в момента. Напомняме също, че ексминистър Ангелов и РЗИ не позволиха Столичната община от самото начало да пусне пунктове за инжектиране на открито и в търговските центрове, което също стана едва след падането му от власт на 12 май и с идването на служебния кабинет. Ако това беше сторено по-рано, то при тези темпове сега можеше да имаме до  3 млн. поставени инжекции срещу коронавирус.
Същевременно Начева, която провали медийната кампания е кадър на бившия финансов министър Владислав Горанов. Тя бе и шеф на Надзорния съвет на НЗОК, а резултатът бе 271 млн. лв. борч на касата. Кашата, която забъркаха във ведомството доведе до поредица от уволнения и скандали с чужди клиники, а много от пациентите останаха без необходимата здравна грижа.


 Кристиян Георгиев