19min.bg

2% от децата между 6 и 9 г. пушат традиционни цигари, а 3% използват електронни

Два процента от децата на възраст 6 - 9 г. пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Това показват предварителните данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето", които бяха представени на пресконференция, предаде БНР.

В група от 15 деца в най-ниската училищна възраст между 6 и 9 г. има двама или трима, които всяка седмица употребяват електронни цигари, обясни д-р Пламена Стоименова от Медицинския университет в Пловдив. При 77% от семействата на тези деца поне единият родител пуши.

"Те не пушат редовно, те обикновено казват: ами аз от брат ми, от сестра ми и от мама и тати. Това са им обясненията. Тъжното е, че 100% от попитаните деца казаха: "Ние знаем, че е вредно и даже ние казваме на мама и тати, че са вредни. Крият им цигарите, хвърлят ги и един момент именно заради модерността на нещата в тийнейджърската възраст нещо се счупва и те почват много усърдно да пушат".

Болшинството от младежите на възраст 15-19 г. пушат традиционни цигари, а по 23% се разпределят тези, които пушат вейпове и нагреваеми тютюневи изделия. При младежите на възраст 16-19 г. 27% пушат традиционна цигари, но при тях се повишава процентът на пушещите вейпове - 30 на сто. Във възрастта 13-15  г. 10 % пушат традиционни цигари, но 23 % използват вейпове. 10 % от младите хора са започнали да пушат от 6 до 12 години, а близо 50 на 100 - в тийнейджърска възраст, когато средата и рекламите оказват влияние.

Разнообразието на предлаганите вкусове също привличат, каза още доктор Пламена Стоименова:

"Те пушат електронни цигари и вейпове, защото съдържат аромати, защото им е вкусничко, мирише добре, красиво изглежда".