19min.bg

2 пъти повече желаещите да напуснат страната за 5 години

Близо 40% от българите имат желание да напуснат страната и да живеят някъде другаде, показват данни от проучване на социологическа агенция. За сравнение през 2008 г. този дял е бил 20 на сто.


Тази нагласа е декларирана в по-голяма степен от живеещите в столицата, по-младото население (до 29 години), половината от учещите и студентите, близо 40 на сто от безработните.


Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания. Това е значителна промяна в сравнение с времето преди кризата, когато на първо място са били Испания, Гърция и Италия. Причините са в падащите доходи и в нарастващия недостиг на работни места във втората група страни.


Във всяко второ семейство у нас вече поне по един от членовете живее зад граница, казват още от агенцията.


Най-разпространеният мотив да напуснем родното място е търсенето на по-добре платена работа – такъв отговор посочват 78% от анкетираните. Повече от половината в тази група са готови да работят каквото и да е, стига да се подобри материалното им състояние. 24% обаче желаят да си намерят работа, която да съответства на професионалната им квалификация.


Едва 0,5 на сто са признали, че целта им при заминаване е да се възползват от социалните помощи в чуждата държава, а малко над два процента споделят, че мотивът им да емигрират е свързан с любовта.