19min.bg

20 хил. тона боклучени бали отиват в Севлиево

Столичният общински съвет ще гласува на заседанието си в четвъртък 20 хил. тона балирани отпадъци да бъдат изпратени в регионалното депо за отпадъци в Севлиево. Предложението е на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска, която се позовава на решение на Министерския съвет от 15 септември тази година, съобщи Дневник.


Правителството реши в средата на септември, че останалите в София 150 хил тона балирани боклуци ще роемат към няколко депа в страната до 31 март 2011 г. В Ловеч ще поемат 40 хил. тона, в Карлово - 60 хил. тона, в пловдивското депо да Цалапица - 30 хил. тона и в Севлиево - 20 хил. тона. За Ловеч, Карлово и Цалапица Столичната община вече има решения за изпращането на съответните количества балиран боклук.


Депото в Севлиево ще получи около 650 хил. лв. за депонирането на 20 хил. тона софийски отпадъци. Отделно Столичната община ще плати 600 хил. лв. за транспортирането на балите. Кметът на Севлиево Йордан Стойков каза, че не е запознат с намеренията на Столичната община. По думите му няма подписан договор между София и депото в Севлиево.


София ще трябва да похарчи общо около 8 млн. лв. още за транспортирането на последните балирани отпадъци. До момента общината е платила над 90 млн. лв. от началото на сагата с балирането през 2005 г., които идват основно от такса смет, която всеки собственик на имот в столицата плаща.