19min.bg

20% от автопарка може да е от електромобили

Имаме възможност да заменим до 20 на сто от автопарка с електромобили, без да се налага изграждането на нови енергийни мощности, заяви на форум Smart City – модел на устойчиво местно развитие зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. 

По думите му батериите на електромобилите могат да изглаждат пиковете в енергийното потребление, а производството им може да бъде и мярка за енергийната ефективност.

В страната ни годишно се изразходват 5,9 милиарда лева за гориво за придвижване, а за миналата година в ЕС са били похарчени 210 милиарда евро, обясни Мартин Заимов от Асоциацията на електрически превозни средства.

Макар по-скъпи, електромобилите са по-ефективни заради по-ниската цена на електроенергията и по-ниските разходи за поддръжка, тъй като екологичните превозни средства имат много по-малко части, отбеляза той.

В момента в столицата се движат само три електромобила, по информация на кмета Йорданка Фандъкова. От Столичната община имат готовност да осигуряват безплатни места за паркиране на тези коли в синята зона.