19min.bg

20% от рибарите фалирали

20 на сто от рибарите по Добруджанското Черноморие вече фалираха, съобщи Джемайдин Алиев, член на Управителния съвет на Сдружение „Черноморски изгрев”.„Хората си нарязаха корабите за скрап и прекратиха дейността си. От година на година става все по-зле. И тази година посрещаме сезона с вятър и риба няма. Този сезон отбелязваме най-сериозното намаление на рибата.


По това време сме хващали и сафрид, и паламуд, а досега не сме хванали нито една риба. Втори месец не сме уловили нито една риба, а ние сме големи кораби, излизаме в морето, хабим гориво, а накрая нищо”, жалва се рибарят.


Сдружение „Черноморски изгрев” е наброявало около 100 кораба. От тях 50 са големи с общо около 400 души екипаж, който осъществява две трети от риболова на България - от Варна до Каварна, пише "Монитор".


Рибарите от варненско засега вадят само чернокоп и барбун. Цената на двата вида риби е 6 лева направо от лодките.


Ако остане някое кило риба, находчивите търговци тръгват сами да го предлагат по заведенията в града.


Сафридът пък е по 12 лева килото, затова е за предпочитане направо да се метне въдицата и да се налови, отколкото да се купи, според варненци. Рибарите от морската столица също са притеснени, че заради промените във времето и вятъра, мрежите им остават празни.