19min.bg

2000 производители на кока протестираха в Перу

Около 2000 производители на кока се събраха пред парламента в Лима, за да протестират срещу политиката на изкореняване на културите, която доведе до сблъсъци и жертви в провинциите на Перу, информира БГНЕС.


Протестиращите, които преминаха спокойно на шествие, желаят диалог с властите, за да избегнат разрастването на конфликта около изкореняването. Водачът на кокапроизводителите Едуардо Тисеран поиска край на "насилственото изкореняване", като заяви, че страната вече е унищожила 400 000 хектара за две десетилетия. Той поиска и държавни помощи за въвеждането на заместващи култури като какао и кафе, считани за по-малко доходоносни.


Премиерът Хавиер Веласкес отказа да се срещне със земеделците, които се подозират в опасни връзки с наркотрафиканти. Той предупреди, че правителството ще е "твърдо". Коката е "свещена" култура, традиционна за Андите, която се отглежда с лечебни и други цели. Тя е основа на кокаина, чиято продукция в Перу нарасна с над 4% през 2008 г. Страната е вторият в света производител на наркотика. Наркотрафикът в Перу е в съюз с остатъците от маоистиката организация Сендеро Луминосо, която е активна в два региона в югоизтока и североизтока на страната, където се произвежда кока.