19min.bg

2010-а загубена за икономиката ни

Миналата година беше загубена за икономиката ни, заяви старши икономистът от института Отворено общество Георги Ангелов по време на дискусия на групата Макроуотч, посветена на състоянието и перспективите на българската икономика.

„Постигнатият икономически растеж е 0,2 на сто – на практика нулев, защото попада в рамките на статистическата грешка“, заяви експертът. 

„Статистиката отрежда на България едно от последните места в Европа по икономически растеж. След нас са само Испания, Латвия, Румъния и Гърция – страните, подписали споразумение с Международния валутен фонд“, обясни той.

„Липсата на реформи, популизмът на политиците и разрастването на бюджетния дефицит ни поставят и на незавидно място и по отношение на индустриалния напредък“, добави Ангелов. „2010 година бе загубена за българската икономика и това трябва да бъде обеца на ухото на правителството“, коментира той. По думите му положителните тенденции се отчитат само за последното тримесечие по отношение на брутния вътрешен продукт и преките чуждестранни инвестиции.

Според Георги Ангелов заетостта продължава да бъде проблемен сектор за страната ни. Най-важното дългосрочно предизвикателство както пред България, така и пред Румъния, е да се справят с бедността. В това отношение двете страни са все още на дъното на таблицата. Според него дори растеж от 3 на сто, няма да помогне, ако не се направят необходимите реформи.