19min.bg

2100 лева, за да свърже семейство двата края

Средствата за нормално съществуване в България нараснаха с още 3,3 на сто през първите три месеца на годината, показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


Според статистиката са нужни 528,14 лева на човек. На домакинство от двама възрастни и две деца пък са нужни 2112 лева, за да успее да свърже двата края.


Изследването сочи, че издръжката на живот е нараснала с 8 на сто спрямо същия период на 2010-а.


Сред причините според КНСБ са повишените от 1 януари акцизни ставки върху кокса и въглищата, автомобилните бензини, цигарите, поскъпването на основните селскостопански продукти, храните и горивата в световен мащаб, намаляващото и нискоефективно родно селскостопанско производство, увеличението на цените на питейната вода, на транспорта, на услугите и др.


От синдиката смятат, че е необходимо незабавно повишаване на минималната работна заплата за страната. Всяко нейно увеличение би гарантирало не само социален ефект, но и икономически.


Междувременно социалният министър Тотю Младенов заяви пред Нова телевизия, че минималното месечно възнаграждение може да се вдигне от 240 на 270 лева от 1 юли. По думите му следващата седмица ще има заседание на Тристранния съвет, където трябва да се реши въпросът.