19min.bg

23 млн. лева от бюджета на НС са отишли за заплати

„Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори" коментира в „Преди всички“ Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

„По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.

Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

Така през лятото имаше 10 на сто спад в доверието на парламента според данните на "Алфа рисърч", а спадът през септември е вече 7 на сто. Това припомни Ива Лазарова.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“. Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва 4 заседания - поясни още Лазарова.

"81 милиона лева е бил бюджетът на 44–ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор.