19min.bg

28 празни К19-легла във ВМА, пази си ги Мутафчийски: НЗОК, данни

   Свободни са 55% от 48 865 легла за активно лечение, за които Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения в страната, които не са психиатрични, сочат данните на институцията. Заети са едва 22 299. От общия брой легла от пациенти с коронавирус са ангажирани под 10% - 4307, въпреки че в същото време са отчетени доста по-малко хоспитализации - 4176. От 2063 легла в интензивни отделения, само 208 са на инфектирани с К19 в тежка форма или 10%.



Къде е проблемът, защо не приемат умиращи?



 Болниците съзнателно отказват настаняване, за да има резерв за ВИП-пациентите, алармира Мария Стойкова, първи зам.-главен редактор на Сега. Тя определи като „хвърляне на фоейрверки” всички гръмки призиви на премиера Бойко Борисов да не се допуска недостиг на места за лицата с коронавирус. Журналистът се позова на официалните данни на НЗОК и даде за пример болницата, която оглявява шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски:



„Във Военномедицинската академия (ВМА) в момента има само 59 пациенти. А изобщо леглата там са 865, т.е. ако приемем, че тя трябва да има 87 за коронавирусни пациенти по заповед на министъра, то излиза, че в момента там има място за още 28 души с К19 и не би трябвало да се връщат пациенти. Но връщат, освен ако не си ВИП. Апропо, къде е Мутафчийски?", запита Стойкова.



На този фон изкупителна жертва стана мъничката 4-та градска болница. Здравният министър Костадин Ангелов нахока и поиска оставката на шефа на лечебното заведение, защото пациент 2 часа чакал да бъде настанен и Не е починал, както б е обянено, а е в тежко съссояние. Както обикновено, това се оказа неистина – чакането е било 30 минути и то по причина, че при 8 легла за пациенти коронавирус, в общинската  болница в онзи момент са настанени 13 инфектирани с К19. Щеше да се намери място и за 14-и. Най-обидно беше личното заяждане с шефа на болницата, лежащ на легло с коронавирус в същото време в отделението на Пирогов – информация, известна на министъра. Затова Ангелов не получи оставката, за която осъществи натиск срещу кмета Фандъкова. Изобщо не отваряме дума, че тази окаяна общинска клиника дори не е в първите 10 по протокола на НОЩ за приемане на болни с К19, докато намиращата се в челото ВМА има легла, но не приема, понеже си ги пази за