19min.bg

3,4 млрд.лв. еврофондове за 7 фирми, 10 млрд.лв.отписани от НАП през 2020г.: Финансовият министър

 Седем фирми са получили 3,4 милиарда лева от държавата чрез обществени поръчки и от еврофондовете през 2020 г. Това е около една пета от целия публичен ресурс на държавата, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев на пресконференция, без да посочи имената на компаниите, но обеща при съгласие от тяхна страна да го направи, предаде Медиапул.


Асен Василев каза, че има "доста силна концентрация на публични средства". По обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. От тях 3,4 млрд. лева са отишли в 7 фирми, каза Василев.


За първите четири месеца на тази година отново три фирми са получили 1,4 млрд. лева,  допълни той.


Министерството на финансите е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични. От тях ще започне проверка, която след това ще продължи и с подизпълнителите им, каза Василев.


Всяка година Националната агенция за приходите (НАП) отписва средно по 2–3 милиарда лева задължения, защото не може да ги събере, каза още той.


"От 2017 г. до 2020 г. 10 млрд. лв. са отписани. Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, те са били отписани. НАП не са успели да ги съберат", заяви Василев. Само до преди дни НАП отказваше да предостави публично тази информация и не пожела да изпълни дори съдебно решение да я предостави след заведено дело от Mediapool въз основа на Закона за достъп до обществена информация.