19min.bg

3,5-годишна присъда получи Фидел Беев

Три години и половина при първоначално строг режим и заплащане на всички разходи по делото присъди днес Софийски градски съд на Фидел Беев, предаде БГНЕС.


Освен това съдът одобри гражданският иск по делото в размер на 16 хил.лв. Беев получи съответно 2 и 3,5 години по двете обвинения за нарушаване закона за обществените поръчки и престъпление по служба. Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативния съд. Беев отказа да коментира присъдата си .
По второто обвинение прокуратурата поиска 3 години, но ако бъде признат за виновен Беев трябва да излежи само по-голямата присъда. Защитникът на бившия кмет на Велинград, Пламен Ялнъзов поиска оправдателна присъда. Между двете страни се разгоря спор относно формулировката на обвинителния акт. Защитата е категорична, че в качеството си на кмет, Беев не е сключвал сделки за доставки на горива, и според закона отговорност носят лицата положили подписа си под договорите.
Прокуратурата твърди, че Беев е доста по-високо в йерархията от едно материално отговорно лице. Според нея Беев е нарушил закона за обществените поръчки, доставяйки горива от своята фирма СД "Братя Бееви", вместо да предложи на фирмата класирала се на второ място след отказа на първата. Беев коментира, че юристите на община Велинград са заявили, че не може да сключи договор с никоя страна докато тече процедурата по обжалване на решението. Той поиска справедлива присъда. Присъдата ще бъде прочетена утре в 10.00 часа.