19min.bg

3-ма освободени американци се заврънаха на US земя след историческа размяна на затворници с Русия

Репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, бившият американски морски пехотинец Пол Уилън и руско-американската журналистка Алсу Курмашева кацнаха в САЩ след най-голямата размяна на затворници между Русия и Запада от времето на Студената война, съобщи CNN.

Завръщащите се бяха посрещнати със сълзи и прегръдки от радостните си семейства в Обединената база "Андрюс" в Мериленд, където президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис също бяха на асфалта, за да ги посрещнат, след като самолетът им кацна около 20 минути преди полунощ в четвъртък.

Уилън, който пръв излезе от самолета, отдаде чест, преди да се ръкува с лидерите на САЩ, следван от Гершкович, който прегърна Харис и Байдън, преди да прегърне възторжените си родители. Курмашева се втурна в прегръдките на съпруга си и дъщерите си, след като поздрави Харис и Байдън.


Гершкович бързо се обърна към медиите, събрали се на асфалта, като каза на колегите си от Wall Street Journal думите, които те бяха чакали да чуят повече от година. "Аз съм си у дома", каза той. Байдън наблюдава емоционалните семейни срещи, след което сваля значката си и я поставя на ревера на Уилън, докато Харис го гледа.

"Чувството е прекрасно. Дълго време се чакаше. Бях абсолютно убеден, че ще успеем да го направим. Имах предвид, когато казах - съюзите правят разликата. Те се активизираха и рискуваха за нас и това имаше голямо значение", каза Байдън пред репортери, визирайки мащабните дипломатически усилия, довели до размяната.

Връщането бележи края на това, което Байдън нарече "жестоко изпитание" за тримата американци и техните семейства след задържането им в Русия, където затворниците често са държани в ужасяващи условия, отбелязва CNN.


54-годишният Уилан е прекарал почти шест години в руски затвори след ареста си в Москва през декември 2018 г., а 32-годишният Гершкович е бил задържан повече от година. И двамата бяха осъдени по обвинения в шпионаж и обявени за неправомерно задържани от Държавния департамент на САЩ.


Курмашева, 47-годишна журналистка за подкрепяното от САЩ Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", е задържана през октомври 2023 г. и е призната за виновна в разпространяване на невярна информация за руската армия - обвинения, които семейството и работодателят ѝ отричат.


Освобождаването им, както и това на 42-годишния сътрудник на "Вашингтон пост" и постоянно пребиваващ в САЩ Владимир Кара-Мурза, е организирано като част от сложна размяна на затворници между Русия, САЩ и други западни държави, включваща общо 24 задържани.



Елизабет Уелан прегръща брат си Пол Уелан в Съвместната база Андрюс след освобождаването му от руски затвор.
Алекс Брандън/АП


В четвъртък от руски арест бяха освободени 16 души, включително петима германци и седем руски граждани, които са били политически затворници в собствената си страна. В замяна Москва получи бившия високопоставен полковник от ФСБ Вадим Красиков, както и няколко лица, обвинени в шпионаж или киберпрестъпления.


Размяната на затворници е важно дипломатическо постижение и определящ момент за наследството на Байдън по-малко от шест месеца преди да напусне поста си. В изявление по-рано в четвъртък Байдън приветства споразумението като "подвиг на дипломацията" в сътрудничество със съюзниците на САЩ, включително Германия, Полша, Норвегия, Турция и Словения.


"Някои от тези жени и мъже са били несправедливо задържани в продължение на години. Всички те са преживели невъобразимо страдание и несигурност. Днес агонията им свърши", заяви Байдън, който прие в Белия дом семействата на Гершкович, Вилан, Курмашева и Кара-Мурза.


Уилан, Гершкович и Курмашева летяха около 10 часа от Анкара, Турция, като прибавим и три часа и 45 минути полет от Москва до Анкара.