19min.bg

3-мата кандидат-президенти: ДБ качва % с Л.Панов и променя играта за Радев

Президентските избори изведнъж се оказаха ключ към парламентарните и променят изцяло политическата игра. Ето как:
Всичко изглеждаше безоблачно за президента Радев до преди дни, защото служебното правителство му носеше допълнителни бонуси като обществена подкрепа, а партиите не можеха да убедят желаните от тях хора да се кандидатират на изборите за президент от тяхно име. Всякакви планове действащия държавен глава да разчита на спорадични изявления и нещата просто да му се получат обаче остават на заден план.
Първо, лъснаха поне 2 огромни проблема на служебното правителство, за чиято поява 19 минути предупреждава от месеци, ала няма кой да прочете. Първата е липсата на адекватна медийна кампания и истинска воля за ваксинация срещу коронавирус. От Ден Първи на служебния кабинет – вече 5 месеца без 7 дни пишем, обясняваме, настояваме колко е важно. И нищо. Цената е яркочервена зона на картата на Европа, в която се превърна България. Държавите, в които има добра кампания и стройна организация като Италия например са чисто бели – смъртността е сходни числа с нашата, но при над 8 пъти по-голямо население, а процентът позитивни проби е в същата пропорция.
Втори огромен проблем – тотално провален министър на енергетиката. Дотолкова, че освен изпуснатото управление на сектора, хеле на износа от него, дори не се е сетил да наложи в актуализацията на бюджета, при всички ужасяващи прогнози за поскъпването на електричеството, че и отгоре, компенсации за хората, за бизнеса, поне за транспорта, който се движи на ток.
По този повод, най-неадекватното от поредица неадекватни изказвания на премиера Янев, който вместо да работи по проблемите или поне да прокламира отличните финансови резултати на хазната, за да стопира инфлацията, безцелно обикаля по села и паланки, все едно е