19min.bg

3 теста на Чорбанов за ден: 4 хил. "случая" днес 1 300 души ли са?


Статистиката около коронавируса у нас за пореден път буди съмнения, след като властите неволно сами издадоха методиките си. От публикуваното официално съобщение за диагнозата и здравословното състояние на проф. Андрей Чорбанов става ясно, че той е тестиран 3 отделни пъти за ден.  В крайна сметка те са отчетени като 3 положителни "случая" на 19 март, а реално се отнасят за 1 човек.
„Във връзка с постъпили многобройни запитвания от медии, относно болничното лечение на проф. Чорбанов от БАН, пресцентърът на УМБАЛ Света Анна София съобщи, че той е диагностициран на 19 март с Covid-19, при извършен в УМБАЛ Свети Иван Рилски бърз антигенен тест с положителен резултат. Той е насочен за диагностично уточняване и оценка на нуждата от хоспитализация към УМБАЛ Света Анна. Извършен е повторен бърз антигенен тест и PCR тест – положителни. Всички изследвания са отразени в Националната система за регистрация на Covid-19”, сочи официалното комюнике изпратено до медиите.
Така излиза, че всички изследвания на проф. Чорбанов са направени  в 1 и същи ден.  А съдейки по този конкретен случай излиза, че щом има 3 теста на 1 човек в 1 ден, може да се окаже, че записаните 4000 "случая" дневно са