19min.bg

30% скок на данъка за колите

Въпреки критиките на опозицията и разногласия в коалицията депутатите приеха част от промените в данъчните закони, пише Investor.bg.


С трудно събран кворум и в напрегната обстановка депутатите приеха окончателно част от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), в който са събрани измененията за догодина на всички данъчни закони.


Най-сериозната корекция е в Закона за местните данъци и такси, където не просто се променят ставките, а целият модел на облагане. Идеята е да се премине плавно към екологично двукомпонентно облагане на автомобилите. Според БСП обаче промяната на модела не е част от предизборната програма на ГЕРБ и ОП. От БСП са категорични, че увеличението на данъка ще бъде с над 50%.


Средно с 30% ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3, което засяга 2,4 млн. коли. За по-мощните автомобили налогът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление от около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6. Автомобилите с газови уредби пък няма да имат данъчни облекчения.



Прехвърлянето на собствеността върху МПС пък вече ще става след проверка за платен данък върху него. Сред важните промени е и това, че от догодина нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините за всяка сделка с недвижим имот или мот МПС.