19min.bg

4,6% икономически растеж в Русия, рекордни приходи в бюджета: Путин

За шест месеца БВП на Русия нарасна с 4,6%. Това съобщи руският президент Владимир Путин, който проведе среща по икономическите въпроси с министър-председателят Михаил Мишустин, първият заместник министър-председател Денис Мантуров, заместник министър-председателят Александър Новак, министърът на икономическото развитие Максим Решетников, министърът на финансите Антон Силуанов, управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина и др.

Путин говори по въпроси от системно значение за националната икономика, включително обсъждане на основните насоки на икономическата политика на страната до 2030 г.

Високи темпове на икономически растеж

За шест месеца БВП на Русия нарасна с 4,6%. По думите на президента икономиката продължава да расте „с добри, високи темпове“. Обемът на промишленото производство се е увеличил с 4,4%, като в преработващата промишленост динамиката е 8%.

Путин отбеляза „силното“ потребителско търсене - оборотът в търговията на дребно е нараснал с 8,8%. В същото време нарастват и заплатите. От януари до май те добавиха 10,1% в реално изражение. Безработицата в Русия остава рекордно ниска, през юни тя е била 2,4%, добави президентът.

Ръстът на БВП и заплатите в страната се отразява положително и на федералния бюджет, чиито приходи от януари до юли се доближават до 20 трилиона рубли (+36% спрямо 2023 г.), посочи Путин. Почти две трети от приходите не са от нефт и газ.

Фактор за успешно приключване на специалната операция


Укрепването на икономиката е необходимо за успешното приключване на специалната операция, отбеляза държавният глава. Той призова при изпълнението на плановете да се разчита на състоянието на икономиката, тъй като именно промишленият, търговският, логистичният и финансовият потенциал формира средствата, които се разпределят за ключови задачи и влияят върху благосъстоянието на гражданите. Президентът заяви, че „някакви „празни“, прохождащи, бездействащи позиции за бюрократична „отметка“ са недопустими в националните проекти.

„В тази връзка, заедно с моите колеги от правителството, както и от Централната банка, днес предлагам да обсъдим основните насоки на икономическата политика за периода до 2030 г., включително укрепването на икономическата база за успешното приключване на специалната военна операция. А това, както неведнъж съм казвал, е главното, основното условие за изпълнение на дългосрочните планове за развитие на Русия“, подчерта Путин.

Държавният глава посочи също така необходимостта от засилване на положителните тенденции в реалния сектор на икономиката. По-специално е необходимо да се подкрепят инвестициите на бизнеса в модернизация и откриване на нови производствени мощности, създаването на работни места и обучението на персонала, смята президентът. Необходимо е също така да се укрепи „инфраструктурната рамка“ на Русия, да се разработят цифрови платформи за навлизане на руските компании на вътрешния и външния пазар и да се разширят търговските отношения.

Борба с инфлацията

Путин призова правителството и Централната банка да повишат ефективността на координираните действия за намаляване на инфлацията. Той обърна внимание на по-добрите резултати на пазара на банково кредитиране въпреки повишаването на основния лихвен процент на Централната банка. През юни ръстът на бизнес кредитите надхвърли 20% в сравнение със същия период на предходната година. Дългът по потребителски кредити, необезпечени с ипотека, се увеличи с 3,5 трлн. рубли.

„Според специалисти, експерти, тази ситуация до голяма степен както стимулира потребителското търсене, така и допринася за ръста на инфлацията. Много е важно бързото развитие на финансовия сектор да не доведе до негативни последици - деликатно нещо“, каза Путин.

Държавният глава подчерта, че с ръста на цените трябва да се борим преди всичко чрез увеличаване на предлагането на стоки и услуги, така че техният обем да отговаря както на потребителското, така и на инвестиционното търсене. В частност това се отнася за компаниите, които „реализират проекти за развитие, инвестират в модернизация и разширяване на своите мощности, в строителство, в закупуване на оборудване“.

Източник: vedomosti.ru