19min.bg

4 деца от ромския квартал на Сливен свирят в Парижката филхармония

Четирима млади музиканти от ромския квартал "Надежда" в Сливен ще свирят в зала "Пиер Булез" на Парижката филхармония на 26 февруари, съобщи Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, предаде Медиапул.


 


Децата са поканени да се включат в класически концерт на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта "ДЕМОС" на една от най-големите филхармонии в света, която дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.


 


Концертът е организиран под патронажа на френския президент Еманюел Макрон в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа и обединява млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност.


 


Българският културен институт в Париж и фондация "Моменти" са партньори по проекта.


 


Ще бъдат изпълнени части от произведения на Григ, Равел, Мусоргски, Одата на радостта на Бетовен, които музикантите от България вече упражняват от началото на годината.


 


Съвместните репетиции на всички участници от различните държави с екипите на Парижката филхармонията ще започнат седмица по-рано, когато децата ще пристигнат в Париж.


 


Концертът ще бъде под диригентството на Ребека Тонг, отличена с първа награда на състезанието La Maestra 2020 и Корина Неймайер - творчески и музикален директор на Филхармонията в Люксембург от септември 2020 г.


 


Четиримата български участници са Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев.


 


Те са част от филантропския проект "Музиката вместо улицата" на цигуларя Георги Калайджиев. В него, вече 12 години, деца от ромската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика.


 


 


 


Там е роден и самият Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, когото цигулката превежда през музикалното училище в Бургас, Музикалната академия в София и 20-годишна кариера в "Софийски солисти" с концерти по цял свят.


 


По-късно се установява в Германия, където днес поделя времето си между неговия малък камерен оркестър и инициативата "Музиката вместо улицата". Проектът се реализира заедно с дългогодишната му партньорка в живота Мария Хаушилд.


 


Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.