19min.bg

4 европейски държави изгониха руски дипломати в петък

В петък България, Латвия, Литва и Естония обявиха, че са решили да изгонят редица руски дипломати от съответните си мисии в четирите държави от ЕС. Русия заяви, че този ход няма да остане без отговор.




Българските власти са обявили за персона нон грата десет руски дипломати, потвърдиха от руското посолство в София. Дадени са им 72 часа, за да напуснат страната.




Посолството отбеляза, че мащабът на експулсирането е "неприятно изненадващ" и показва намерението на България да "влоши целия спектър" на двустранните отношения.




"Надяваме се, че когато е взело това решение, Външното министерство е преценило хладнокръвно риска, който подобен обрат крие", заявиха от мисията.


 


В началото на март България експулсира други двама руски дипломати, като заяви, че това е необходимост за борба с шпионажа. София зае твърда позиция по отношение на руската военна атака в Украйна в края на февруари, като премиерът Кирил Петков дори уволни министъра на отбраната заради отказа му да я нарече "война".




Трите балтийски държави изгониха по трима руски дипломати, съобщиха те в петък. Длъжностните лица са обвинени в "разпространяване на руска пропаганда", подкопаване на националната сигурност на приемащите държави и други нарушения на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.


 


 


Коментирайки експулсирането, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова го нарече "неоправдано" и заяви, че предстои "съответен отговор". Обикновено Москва реагира на експулсирането на свои дипломати, като изпраща у дома същия брой дипломатически служители, представляващи съответната държава.