19min.bg

44-годишна водеща на BBС е починала след AstraZeneca

Докладът на съдебния лекар потвърди, че покойната водеща на радио BBC Лиса Шоу е починала от „усложнения“, свързани с ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде RT.

Шоу почина на 21 май на 44 години, приблизително три седмици след като получи първата си доза от ваксина. Тя не е имала известни здравословни проблеми, но е получила кръвни съсиреци, след като се е ваксинирала.

В четвъртък - повече от три месеца след смъртта й - съдебният лекар най -накрая потвърди, че Шоу е починала от усложнения, настъпили в резултат на ваксинацията.

Съдебният лекар Карън Дилкс заяви, че Шоу „е починала поради усложнения от ваксинация срещу Covid“, или по-конкретно, „индуцирана от ваксина тромботична тромбоцитопения“, която причинява кръвни съсиреци в мозъка й.

Седмиците след ваксината Шоу се оплаква от силно главоболие.

Записани са около 332 подобни случая и 58 смъртни такива във връзка с ваксината на AstraZeneca.

Много страни са спрели или напълно са спрели употребата на ваксината на AstraZeneca, като някои са ограничили употребата й за лица над 60 години. Във Великобритания обаче възрастовото ограничение е значително по -ниско.

Понастоящем правителството предупреждава, че страничните ефекти на AstraZeneca могат да включват редки кръвни съсиреци, синдром на капилярно изтичане и синдром на Гилен-Баре и че тези, които изпитват „силно главоболие, което не се облекчава с обикновени болкоуспокояващи или се влошава или се чувства по-лошо“, трябва да „търсят“ спешно медицински съвет. "


© Reuters / LEONHARD FOEGER