19min.bg

47-годишен мъж и 11 – годишната му дъщеря са починалите от мълния в района на вр. Голям Купен

47-годишен мъж и 11 – годишната му дъщеря от София починаха, след като бяха ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина. Те са се намирали на 2000 метра височина.

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Кугар от състава на 24 авиационна база - Крумово участва в спасителната операция в Стара планина. Хеликоптерът излетя в 16.25 ч., след искане от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за съдействие при евакуирането на трима пострадали от мълния в района на връх Купена в Стара планина.

Малко след 17.00 ч. машината транспортира успешно един от пострадалите – дете, до Карлово, където да му бъде оказана медицинска помощ.

Сигнал за инцидента е получен в Планинската спасителна служба от другото дете на мъжа около 13.35 часа, което е било с тях. Момчето бе транспортирано с военен хеликоптер до болница. Телата на пострадалия мъж и детето също ще бъдат транспортирани с военния хеликоптер. На място са спасители от Троян и Карлово.

Пострадалият мъж е бил опитен планинар. От Планинската спасителна служба в Троян казаха, че времето е било неподходящо за преходи. Гръмотевици и дъжд имаше и в Карлово и Сопот. Времето се е влошило много бързо.


"Семейство от София с двете си деца - син и дъщеря, снощи е преспало в хижа Добрила, днес са тръгнали за заслон Ботев, но вероятно бурята, която се изви в Стара планина с гръмотевици ги е заварила около връх Купена и за нещастие бащата и дъщерята са се хванали за едно обезопасително въже, което е в района на връх Купена и вероятно тогава мълнията ги е поразила", каза Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.


По-голямото момче се обадило на 112.




видео: ПСС-Троян