19min.bg

5-а на олимпиада на чери домати и под МРЗ: Историята на Валентина Георгиева

Петото място на олимпийски игри в спортната гимнастика, където позициите от първа до трета са резервирани 9 съдиите за техните любимки и спонсорки, е равнозначно поне на сребърен или бронзов медал,

Мнозина не разбраха подвига на Валентина Георгиева да постигне в Париж феноменален успех, какъвто този наш спорт не е имал от 36 години. Затова и посвещаваме нашата шеста олимпийска история на нея.

Момичето с тЪжни очи  го направи в дните около своя 18-и рожден ден. За който почерпи в Париж.

Защо очите на Валя са тъжни?

На олимпиадата - по много причини.

Да започнем например с липсата на екип и дори на индивидуален наставник с нея, какъвто имат всичките и конкурентки на върха спортната гимнастика.

Да не говорим да разполага с психолог например, което е толкова важно при целия стрес, преживяван от тийнейджърка като нея на подобен форум. Шампионката Симон Байлс не просто има екип от подобни специалисти, но даже са й осигурили „терапевтични изключения” и ползва свободно допинг поради психологически проблем – имала синдром на дефицит на внимчание....

Да завършим с липсата на нормална храна в олимпийското село.

"Карам го на чери домати", разказва пред нас Валя. Ія е доста по- мила, отколкото суперзвездата на плуването Адам Пийти, който директно разказа за червивите храни, сервирани на спортистите Включително на такива като него и като нашата Валя, изявяващи се в спортове, където състезателите имат нужда от много енергия.

Спартанските условия за нея обаче не са проблем. Случвало се е да бъде настанявана на престижни състезания и в общежития с общи бани и без хавлии дори...

Очите на Валя са тъжни и в София.

Понеже се повдигна темата – от Леа Коен, защо писателите не били получавали премии като олимпийците, хубаво е да се знае, че един елитен състезател като Валя получава ПОД минималната работна заплата за страната, ако се вярва на отчетите пред спортното министерство.

Иначе много се пише и за милионите, които харчим за олимпийска подготовка. Нека хората да знаят – най-малко отива за спортистите.

С тези пари, които всеки може да сметне, дори самия факт, че са под „минимума” говори достатъчно - трябва да живее в София, да се изхранва, да се лекува от непрестанните контузии и други медицински проблеми, да се облича, да си плаща наема, да има някакъв социален живот, да си купува учебници.

Да, учебници – Валя все пак още е ученичка в 47-о столично училище точно зад зала Раковски, където тренира всеки ден.

Хубавото е, че за Валя най-доброто предстои, в което вярваме искрено. А за хейтърите е трудно да се каже.

 

Борис Ангелов,

Специален пратеник на 19 минути