19min.bg

5 факта за Средноазиатските овчарки, които може би не знаете

Средноазиатските овчарки са известни като големи, смели и независими работни кучета. Алабай, както са известни и у нас, са защитни четириноги, които обичат семейството си и са особено лоялни. А ето и още няколко факта за Средноазиатските овчарки, които ще ви бъде любопитно да научите!

    Те не са порода, създадена от човека

Почти всички съвременни породи кучета са това, което са сега, благодарение на човешка намеса. При Средноазиатската овчарка обаче, това не е точно така. Да, към днешна дата може да има човешко участие в селекцията и развъждането, но Алабай определено не са възникнали така.




Смята се, че това голямо мощно и масивно куче е произлязло от древни кучета тип мастиф и е древна порода с произход, който може да бъде проследен преди повече от 5000 години. Доколкото можем да кажем, Алабай е порода кучета, която се е развила сама през годините чрез естествен подбор. Произходът на тези кучета обхваща територии от съвременния Южен Урал до Афганистан и от Каспийско море до Китай. Ето защо те нямат една страна на произход, както много други породи кучета. Те са генетично подобни на други местни породи от същата област като Акбаш, Кангалско куче и Кавказка овчарка.

     Алабай са били верни пазачи на хората и техните притежания

В исторически план Средноазиатските овчарки са известни с това, че са служили за охрана на добитък. Алабай са използвани и за охрана на охраната на собствениците си, дома и имуществото им. Обикновено пазели стада овце и кози на определена територия. И тъй като са оставяни да работят сами и да взимат самостоятелно решения, не е изненада, че са една от най-независимите породи кучета.

В допълнение към задълженията им на пазачи на добитъка, Алабай са били и общи кучета-пазачи, защитавали хората от диви хищници. Обикновено те се свързват с хората си и защитават всичко, което е в рамките на това, което приемат като своя територия.

    Социализацията е от съществено значение

Тъй като Средноазиатските овчарки са естествено териториални и защитни, социализацията им е още по-важна, като върху нея трябва да се работи последователно и често през целия живот на кучето. Това помага да се гарантира, че то ще се превърне в добре възпитано животно и ще развие тихо, балансирано поведение.




Лошо социализираните кучета, особено тези със защитни инстинкти, са склонни да възприемат всичко и всеки като заплаха. А това бързо може да ескалира до нежелани инциденти и агресия.


     Средноазиатските овчарки се нуждаят от стопани с опит

Алабай са големи, мощни кучета, които не се стремят естествено да угодят на хората. Това са интелигентни четириноги, които бързо разбират нещата, но не са естествено послушни и нямат интерес да отговарят на команди, ако не виждат смисъл или не се доверяват достатъчно на собственика си.

Поради това тази порода не се препоръчва за собственици без опит. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че често дори опитни собственици може да се допитат до помощта на професионален дресьор на кучета, ако нямат опит конкретно с отглеждането, социализирането и обучението на големи, независими и защитни породи.

     Те са силно привързани към семействата си

Въпреки че Алабай може да изглеждат като сериозни, независими кучета, които са бдителни и сдържани около непознати, те могат да бъдат доста привързани към семейството си. Добре социализираната Средноазиатскаовчарка обаче, има тенденцията да се разбира добре с деца, други кучета и други домашни любимци, които са част от семейството й.

Важно е да обясните на децата си как правилно да си взаимодействат с кучето и да не ги оставяте без надзор, колкото и добре да се разбират. Да, вашият Алабай може да не жадува за гушкане и внимание през цялото време като порода-компаньон, но бъдете сигурни, че му допада да прекарва време със семейството си и да получава обич от членовете му.

Снимки: iStock

Източник: dogsandcats.bg