19min.bg

5 г. до края на човешката история и доминацията на ИИ


Изкуственият интелект може да унищожи нашата цивилизация, предупреждава пред Икомонист футурологът Харари. Той очакваше доминацията на ИИ да настъпи за 10 г., сега съкращава срока. Ето как го представя Икономист:


Попитахме историка и философ Ювал Ноа Харари защо смята, че ИИ е краят на доминирания от хората свят.


"Това е краят на човешката история, краят на ДОМИНИРАНАТА от човеците история. Историята, разбира се, ще продължи, но някой друг ще контролира всичко.


До 5 години ще има технология, която ще може сама да взима решения и която ще може сама да създава нови идеи. Може би ИИ ще бъде мил към нас. Може би ще измисли лек за рака, ще разреши проблема с климатичните проблеми, но не сме много сигурни.


Мисля, че трябва да приемем всичко това като извънземно нашествие.


Извънземна флотилия от космически кораби от планетата Зиркон, например, пълни с високо интелигентни същества. Изправени сме пред абсолютно същото нещо, само дето ИИ не идва с космически кораби от Зиркон - идва от лабораториите ни. Ако човечеството продължава да се разделя помежду си, и нациите са в постоянна надпревара в това кой ще се въоръжи повече от другия - то става почти невъзможно ние да сдържим ИИ, да сдържим и контролираме този по-висш интелект".