19min.bg

5 варианта за третия лъч на метрото

Общо пет са вариантите на чешкия консултант за трасетата на третия лъч на софийското метро, обяви изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД Стоян Братоев.


Ще се иска обаче и мнението на гражданите кой вариант да бъде предпочетен.


Братоев уточни, че при всички варианти се говори за строителството не на скоростен трамвай, а за т.нар. леко метро.


Това, по думите му, означава, че откритите участъци в проекта ще са над 40%, а в този случай става въпрос за над 55% открито трасе и подземен 8-километров участък главно в центъра.


Станции ще има на всички възлови спирки.


Първият вариант, който е предложен от консултантите, е старият, заложен в Общия устройствен план - от кв. Княжево по бул. Цар Борис Трети, центъра и оттам до бул. Ботевградско шосе. Вторият вариант е по бул. Владимир Вазов, като се поеме обслужването на ж.к. Хаджи Димитър, ж.к. Левски Г до бул. Мадрид, паметника В. Левски, бул. Патриарх Евтимий, бул. Прага, ул. Св. Г. Софийски.


Третият вариант е идентичен с втория. Разликата е, че при кръстовището между булевардите Мадрид и Евлоги и Христо Георгиеви трасето ще продължи по Евлоги и Христо Георгиеви с връзка с метростанция Софийски университет.


Четвъртият вариант е от бул. Владимир Вазов, театър София, бул. Евлоги и Христо Георгиеви, пл. Орлов мост, бул. Васил Левски, бул. Патриарх Евтимий, бул. Прага, ул. Св. Георги Софийски, под площта на Медицинска академия, с връзка с трамвая при кръстовището на бул. Иван Е. Гешов, през ж.к. Белите брези, до кв. Горна баня с връзка при жп линията София – Перник.


Петият вариант е идентичен с четвъртия. Трасето обаче няма да минава под Медицинската академия, а ще продължава по ул. Св. Георги Софийски. При Института по хигиена продължава към кръстовището на булевардите Иван Е. Гешов и България и през ж.к. Белите брези продължава по част от трасето в четвъртия вариант.


Общинското дружество "Метрополитен" вече подготвя тръжната документация за избор на строител на продължението на първия лъч на метрото от бул. Цариградско шосе до летище София.