19min.bg

50% спряха да си купуват дрехи и обувки

Почти половината българи са намалили драстично потреблението си заради икономическата криза. Това показват данните от международно социологическо проучване на независимата изследователска верига WIN, проведено в 24 страни по света през октомври и ноември, съобщи Фокус.
България се намира сред държавите със силно намаление на разходите на домакинствата. Общо 43% от хората признават, че са ограничили харчовете на домакинството си по поне едно перо от бюджета.
От плащанията за облекло и обувки се икономисва най-често. Половината от анкетираните твърдят, че са намалили тези разходи от семейния бюджет заради икономическата криза. Другите най-чести лишения са свързани с парите, отделяни за развлечения, големи покупки за дома, както и за ваканционни пътувания.
Според експертите, заради липсата на 13-а заплата и коледни бонуси у нас много домакинства ще ограничат сериозно покупките на по-скъпи стоки. Икономическата ситуация в страната налага неизбежни ограничения в празничното пазаруване. Експертите смятат, че това ще се отрази най-вече на луксозните стоки и тези с дълготрайна употреба, съобщи бТВ.
Над 800 млн. лв. похарчихме около Коледа миналата година. Това бе с 60 млн. лв. повече от направените разходи през 2007г., но търговците са песимисти за тази година.
В момента има сериозни продажби на лаптопи, главно поради сензационно ниските цени, показа проверка на 19`. Техните цени са по-ниски дори от стационарните компютри, а качествата им са по-добри.
Междувременно една трета, или 34% от хората по света са били принудени да ограничат разходите на семействата си заради негативните последици от финансовата рецесия. Най-драстични ограничения в бюджета си са направили жителите на Мексико, Исландия и САЩ, показва проучването на WIN. На обратния полюс, с най-слабо намаление на парите, отделяни за покупки, са хората от Холандия, Австрия и Швейцария. Делът на жителите на тези страни, които са свили потреблението си заради негативните последици от глобалната икономическа криза, е около 20 на сто.