19min.bg

53% от БГ 9-класниците не могат да четат: PISA

Трагичен спад в нивото на българското средно образование, отчете международният тест за проверка на грамотността PISA за 2022 г., който измерва уменията на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика. България отново е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно.


Резултатите са дори още по-ниски от тези през предходните години, които също бяха обезсърчаващи за страната ни. Любопитен факт е, че данните обхващат периода, в който шеф на МОН при Петков-Нинова е настоящият премиер академик Николай Денков.


54% от българските деветокласници са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53% от тях нямат елементарни четивни умения, а 48% от тях са с драстични дефицити по природни науки, сочат данните на PISA. Сривът в резултатите е шокиращ - постиженията им са сред най-слабите, наблюдавани някога и при трите предмета.


Става въпрос за ученици, които от 5 клас учат по нови учебни програми, влезли в сила след голямата промяна в образованието през 2016 г. Въпросната реформа беше насочена именно към формирането на умения, а значи катастрофалните резултати са оценка и за нея самата.


От МОН обаче побързаха да се оправдаят. Според бившето ведомство на Денков “тестовете PISA не дават оценка на нашите учебни програми, тъй като те изследват качеството на цялата образователна система”. Оттам определиха резултатите като “стабилни”, с което наистина не може да се поспори, тъй като се бетонирахме на дъното на класацията. „Спадът при други държави е доста по-голям от нашия”, аргументираха се от просветното министерство.


Образователният министър Галин Цоков, който е и професор посочи, че “в следващите години трябва да се продължи още по-целенасочено по пътя, който сме поели” (б.р. и чиито ужасяващи резултати явно са видими от проверката).


Напомняме, че PISA се провежда на всеки 3 г. Спрямо 2018 г. средните резултати на българските деветокласници през 2022 г. се понижават значително по математика и четене и по-малко по природни науки. При разглеждане на всички оценки от 2006 г. насам и при трите предмета те описват дъга - първоначално постиженията се повишават, следва спад, започнал около 2015 г. (когато академика Денков е зам. в МОН, а после и министър), след което средните постижения през 2022 г. се връщат до нивото от 2006 г.


Егор Глазунов